Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram
-
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak
lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah
cendawan. W...
4 years ago
4 comments:
Hai Mywish..saya just nak share pendapat saya yea.. Kalau boleh, waktu packing tu, tekan plastik tu untuk membuang segala udara kat dalam plastik dan sealkan(ala2 vacuum pckg). Dulu kami guna sealer, tapi sekarang balik kepada just stapler... lebih cepat dan jimat..
saya sependapat dgn florence, sbg tambahan, elakkan siraman bongkah cendawan 6 jam sebelum menuai. biar ringan sikit takpe, lebih tahan lama..
Salam Shah,
Mungkin kandungan air dalam cendawan terlalu tinggi sewaktu ia dipetik. Jadi saya sy sependapat dengan ayne, jangan siram terlalu hampir dengan waktu petik.
Gambar cendawan berair tu dah brapa hari dpetik? Macamana pula tempat simpanan? Dari gambar tu, seolah2 dah terlalu tua atau tidak di simpan dalam peti sejuk..
Harap2 dapat tolong, mata ne...
lanchini
Assalamualaikum bro ...
Nak jugak share sedikit experience.
Setahu saya beberapa sbb kenapa cdwn berair.
1) Masa kutipan dan masa semburan air didlm rumah cdwn adalah terlalu dekat so jarakkan sekurang kurangnya 3 jam.
2) Bila cdwn tu tersimpan lama diluar freezer. So the best way lepas seal terus masuk dlm freezer atau dlm chiller.
3) Make sure cdwn yg dikutip terus dijual & jgn disimpan lama. Jgn amalkan utk menyimpan cdwn. So make sure kawal keluar masuk cdwn. Amalkan FIFO ... First In First Out.
4) Bab seal tu saya mmg guna sealer & so far blm pernah ada complaint. Cuma make sure buangkan agin sblm seal. Gunakan sponge sbg alas dan tekan utk buangkan angin dan terus seal dlm keadaan menekan. Kalau cdwn tu segar, Insya Allah cdwn tu x akan rosak.
Harap dpt membantu .... Kalau tersilap fakta harap maafkan saya juga masih berlajar.
Post a Comment